Συχνές ερωτήσεις
Γιατί το παιδί μου δείχνει αδέξιο, σκουντουφλά πάνω στα έπιπλα, και πέφτει συχνά στο παιχνίδι με τους φίλους του;
Πολλοί γονείς συχνά χαρακτηρίζουν τα παιδιά τους ως αδέξια και μία από τις κύριες λέξεις στο λεξιλόγιό τους όταν απευθύνονται σε αυτά είναι το ρήμα σε χρόνο προστακτικής «πρόσεχε», αφού χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποια νοητική ή νευρολογική δυσκολία, τα βλέπουν να σκουντουφλάνε στο τραπεζάκι του σαλονιού ή στις πλάκες του πεζοδρομίου, να χύνουν το ποτήρι με το νερό, να γυρνούν από το σχολείο με χτυπημένο χέρι έπειτα από το παιχνίδι με τους συμμαθητές τους, να χτυπούν το γόνατό τους στο ανέβασμα της σκάλας και να δυσκολεύονται να έχουν κινητικό έλεγχο σε πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν δυσκολίες στην αδρή και την λεπτή κίνηση, έτσι πιθανόν το παιδί να δυσκολεύεται κατά την ισορροπία, κατά τον συντονισμό αριστερού με δεξί ήμισυ σώματος, κατά τον συντονισμό κινήσεων σώματος και ματιών και κατά τον έλεγχο της στάσης του σώματός τους. Ακόμη είναι πιθανό να δυσκολεύονται να μιμηθούν σωστά πρότυπα κίνησης, να μην έχουν καλή αίσθηση του σώματός τους στον χώρο ή να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν και να οργανώσουν τα πολλαπλά ερεθίσματα που εισέρχονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα από το περιβάλλον.
Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται να πιάσει σωστά το μαρκαδόρο, και τα σχέδια του δείχνουν ανώριμα;
Μία συχνή ανησυχία των γονιών είναι το η σύλληψη του εργαλείου γραφής και αν αυτό επηρεάζει την ροή, την ακρίβεια και την ταχύτητα κατά την. Ένα παιδί λοιπόν στο νήπιο, αρχίζει να εδραιώνει την τριποδική λαβή. Η απουσία της λειτουργικής τριποδικής λαβής είναι φυσικό να επιφέρει και την απουσία ενός ωραίου οπτικά γραπτού, ή και τον πόνο του χεριού έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Το παιδί πιθανά δυσκολεύεται κατά την λεπτή κίνηση, δεν κινεί σωστά τα δάκτυλά του και δεν χρησιμοποιεί την σωστή μυική δύναμη, δυσκολεύεται να μιμηθεί σωστά πρότυπα κίνησης,ενώ σπανιότερα μπορεί ακόμη και να έχει γίνει λάθος επιλογή χεριού.
Πιθανό επίσης είναι να υπάρχει δυσκολία διάκρισης του απτικού συστήματος, οπότε και να μην πιάνει σωστά το μολύβι γιατί δεν ερμηνεύονται σωστά τα ερεθίσματα που προέρχονται από την αίσθηση της αφής. Δεν πρέπει όμως ταυτόχρονα, να ξεχνάμε πως όταν ένα παιδί δυσκολεύεται κατά τις αδρές κινήσεις είναι πιθανό να δυσκολευτεί και κατά τις λεπτές.
Επιπλέον, σημαντικές είναι οι εργονομικές παράμετροι, αφού δεν μπορούμε να ζητάμε από το παιδί λειτουργική λαβή και ωραία γράμματα όταν η θέση στην καρέκλα και ως προς το τραπέζι, δεν είναι σωστή.
Γιατί το παιδί μου δείχνει υπερκινητικό, ενώ δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή και την συγκέντρωσή του;
Πολλά παιδιά χαρακτηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ως υπερκινητικά, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύονται να διατηρήσουν την συγκέντρωση και την προσοχή τους, χωρίς ωστόσο να έχει διαγνωστεί κάποια νευρολογική διαταραχή.
Τα παιδιά αυτά πιθανά να χαρακτηρίζονται από έντονη παρορμητικότητα, και να δυσκολεύονται να τηρήσουν τα όρια και να υπακούσουν σε κανόνες.
Ενδεχομένως να χαρακτηρίζονται και από δυσκολία αισθητηριακής επεξεργασίας και ρύθμισης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επεξεργαστούν και να οργανώσουν σωστά τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον.
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
Λογοθεραπεία
Οι έμπειροι λογοθεραπευτές μας προσφέρουν αξιολόγηση & παρέμβαση λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας.