Ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή της φυσιολογικής ροής της ομιλίας. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τον τραυλισμό, όμως οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή του.
Πολλά παιδιά μπορεί να διανύσουν μία μικρή περίοδο όπου ο λόγος τους δεν χαρακτηρίζεται από ευχέρεια. Κατά την περίοδο αυτή τα παιδιά μπορεί να επαναλαμβάνουν ολόκληρες λέξεις, να παρεμβάλλουν ήχους ανάμεσα στις λέξεις (π.χ. εεεεεεε, αααααα) ή να ξεκινάνε μία πρόταση , να τη σταματάνε και μετά να ξεκινάνε ξανά, αλλάζοντάς την. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και συνηθισμένο και τα παιδιά το ξεπερνούν σύντομα.
Υπάρχουν όμως ορισμένα παιδιά που διανύουν μια περίοδο πραγματικού τραυλισμού. Τα παιδιά αυτά επαναλαμβάνουν μέρος μιας λέξης ή δυσκολεύονται να εκφέρουν μερικά γράμματα. Αυτά είναι σημάδια πραγματικού τραυλισμού.
Αν το παιδί σας τραυλίζει, παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να το ενισχύετε στο σπίτι.
- Μειώστε το ρυθμό ομιλίας σας
Μιλάμε οι ίδιοι αργά και με σταθερό ρυθμό στο παιδί. Χρησιμοποιούμε αρκετές παύσεις και αφήνουμε χρόνο στο παιδί να απαντήσει ή να σχολιάσει. Επίσης δίνουμε χρόνο στο παιδί να ολοκληρώσει αυτό που λέει. Τα παιδιά ακολουθούνε το ρυθμό ομιλίας των γονιών.
- Κάντε ερωτήσεις
Προσπαθούμε να μην βομβαρδίζουμε το παιδί με ερωτήσεις και να μην του κάνουμε πολύπλοκες ερωτήσεις. Του κάνουμε μία ερώτηση τη φορά και του δίνουμε χρόνο να απαντήσει.
- Ακούστε προσεκτικά το παιδί σας
Είναι σημαντικό να κοιτάμε το παιδί όταν μας μιλάει. Επικεντρωνόμαστε σε αυτό που λέει και όχι στο πως το λέει. Να δείχνουμε ότι πραγματικά ακούμε τι λέει το παιδί, χρησιμοποιώντας εκφράσεις στο πρόσωπο. Εάν δεν έχουμε χρόνο να ακούσουμε το παιδί, μπορούμε να του το πούμε, εξηγώντας του πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να του μιλήσουμε και ότι θα συζητήσουμε αργότερα.
- Διατηρείστε κανόνες διαλόγου
Προσπαθούμε όταν βρισκόμαστε όλοι μαζί (π.χ. κατά τη διάρκεια του φαγητού) να συζητάμε με τη σειρά του ο καθένας και χωρίς να διακόπτει ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι δύσκολο, μιας και είναι φυσιολογικό σε μία συζήτηση να υπάρχουν διακοπές ή να μην μιλάνε οι συνομιλητές με συγκεκριμένη σειρά. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στο να μιλήσουν και τον ίδιο περίπου χρόνο. Είναι σημαντικό να μην ευνοείται το παιδί που τραυλίζει σε βάρος των άλλων παιδιών.
- Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του
Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς. Προσπαθούμε να εστιάσουμε στα δυνατά σημεία του παιδιού και να το επαινούμε όποτε κάνει κάτι σωστά.
- Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί
Ο κάθε γονιός ξεχωριστά θα πρέπει να περνά ποιοτικό χρόνο με το παιδί, χωρίς να τους διακόπτει κανείς. Ο χρόνος που θα περάσει ένας γονιός με το παιδί του μπορεί να είναι και μόνο πέντε λεπτά την ημέρα. Αν υπάρχουν και άλλα παιδιά στην οικογένεια, θα πρέπει να αφιερώνουν οι γονείς τον ίδιο χρόνο και σε εκείνα, ώστε να μην φαίνεται πως υπάρχει κάποια διάκριση υπέρ κάποιου παιδιού.
- Φερθείτε του όπως ακριβώς και στα άλλα παιδιά
Δεν χρειάζεται να έχουμε ξεχωριστή συμπεριφορά απέναντι στο παιδί που τραυλίζει. Του φερόμαστε όπως ακριβώς και στα άλλα παιδιά , ή όπως θα φερόμασταν στο παιδί, αν δεν εμφάνιζε τραυλισμό.
Οι γονείς δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι το παιδί τους παρουσιάζει τραυλισμό. Μπορούνε να το βοηθήσουνε με το να του διδάξουνε σωστούς τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης και να ενισχύσουνε την αυτοπεποίθησή του.
Μάντη Βαρβάρα
Λογοθεραπεύτρια