Κέντρo Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Ψυχολογικής Υποστήριξης:
Παλαιό Φάληρο (211-0135515 ), Γλυφάδα ( 215-5457007) |  Κατ οίκον: 6958002022

Παιχνίδι με τα γράμματα

Παιχνίδι με τα γράμματα

Τα παιδιά είναι σημαντικό να μάθουν να αναγνωρίζουν τα γράμματα της αλφαβήτα, τόσο τα μικρά, όσο και τα κεφαλαία. Παρακάτω περιγράφονται ευχάριστες  δραστηριότητες  που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να συνδέσουν τα σχήματα των γραμμάτων με το όνομα του κάθε γράμματος . Σκοπός είναι να μάθει το παιδί ότι και οι δύο μορφές «Α» και «α» ονομάζονται «άλφα». Η σύνδεση του ήχου με τη μορφή των γραμμάτων ανήκει στον τομέα της φωνολογικής ενημερότητας.

Τυπώνουμε γράμματα

Τι θα χρειαστείτε: σχήματα γραμμάτων από σφουγγάρι/ αφρό/ ξύλο/πλαστικό, ένα φύλλο χαρτί, μπογιές

Καθώς το παιδί τυπώνει τα γράμματα στο χαρτί, εσείς λέτε το όνομα του γράμματος.

Αν το παιδί συγχέει ή δυσκολεύεται σε ορισμένα γράμματα, τότε μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτά τα γράμματα.

Αν το παιδί γνωρίζει αρκετά καλά τα ονόματα των γραμμάτων, ζητείστε του να τυπώσει συγκεκριμένα γράμματα, λέγοντας τυχαία το όνομά τους.

Φυτεύουμε γράμματα

Τι θα χρειαστείτε: βαμβάκι, νερό, σπόρους

Δίνετε στο βαμβάκι το σχήμα των γραμμάτων. Βρέχετε το βαμβάκι και βάζετε πάνω του τους σπόρους. Αφήνετε το βαμβάκι για λίγες μέρες σε ένα φωτεινό μέρος. Παρακολουθείστε με το παιδί, τα γράμματα να μεγαλώνουν.

Τρισδιάστατα γράμματα

Φτιάξτε  γράμματα από μία ποικιλία υλικών όπως: αλουμινόχαρτο (μπορείτε να το τσαλακώσετε ή να το διπλώσετε), πηλό, καλαμάκια πλαστικά ή ξύλινα

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε γράμματα από χαρτί και να κολλήσετε πάνω τους υλικά όπως: μαλλί, βελούδο, άμμο, γκλίτερ, αλουμινόχαρτο, χάντρες/ πούλιες, κομμάτια φύλλων δέντρου και μικρά πετραδάκια.

Αρχικά γράμματα

Τα παιδιά αναγνωρίζουν και κατονομάζουν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους και φτιάχνουν ένα κολλάζ  από διάφορα υλικά. Αυτό το κολλάζ μπορείτε να το κρεμάσετε στο δωμάτιο του παιδιού.

Μαγειρεύουμε γράμματα

Τι θα χρειαστείτε: συνταγή για μπισκότα, υλικά για μπισκότα και κουπάτ

Ψήνετε μπισκότα χρησιμοποιώντας τα κουπάτ με σχήμα γραμμάτων. Μπορείτε να κόψετε και τοστ με τα ίδια κουπάτ.  Υπάρχουν μερικές μάρκες τροφίμων που φτιάχνουν τρόφιμα σε σχήμα γραμμάτων, π.χ. μακαρόνια. Κάθε φορά αναφέρουμε το όνομα του γράμματος που μαγειρεύουμε ή τρώμε.

Γράμματα από πλαστελίνη

Η πλαστελίνη μπορεί να πλαστεί σε σχήμα γραμμάτων ή με τη χρήση κουπάτ να κοπεί σε σχήμα γραμμάτων.

Μαγνητικά γράμματα

Μπορείτε να αγοράσετε μαγνητικά γράμματα σε μικρά και μεγάλα μεγέθη και να τα κολλήσετε στο ψυγείο ή σε μαγνητικό πίνακα. Κάθε φορά που κολλάτε ένα γράμμα λέτε το όνομά του.

Γράμματα στο μπάνιο

Υπάρχουνε γράμματα από αφρολέξ, που επιπλέουν στο νερό και μπορείτε να παίξετε παιχνίδια με το παιδί την ώρα του μπάνιου. Για παράδειγμα αν έχετε ένα μικρό δίχτυ ή απόχη, το παιδί μπορεί να προσπαθήσει να πιάσει τα γράμματα που σχηματίζουν το όνομά του. Επίσης υπάρχουν γράμματα που κολλάνε στη μπανιέρα. Με αυτά μπορείτε την ώρα του μπάνιου να σχηματίζετε συλλαβές ή λέξεις ή να σημαδεύετε συγκεκριμένα γράμματα με ένα νεροπίστολο.